tiistai 8. toukokuuta 2012

Lapsiavioliitot

Löysin netistä mielenkiintoisen tänään julkaistun uutisen. Voitte lukea sen itse täältä.

Uutinen kertoo, että tabu lapsiavioliitoista on ryhtynyt jakamaan mielipiteitä Marokossa. Tämä sai alkunsa siitä, kun eräs tyttö teki itsemurhan jouduttuaan naitetuksi raiskaajalleen. 

Muslimit ovat jo kautta aikain antaneet lapsiavioliittojen tapahtua, mikä on minusta väärin. Koraanin tulkitsijoilla on joko tulkitsemisvaikeuksia tai sitten he puhuvat muuten vain läpiä päähänsä, sillä en voi ymmärtää, että joku pyhiä suuntaviivoja antava opus voisi suoralta kädeltä hyväksyä näinkin hirvittävän asian. Toisaalta asian voi ymmärtää, jos miettii esimerkiksi naisten asemaa ennen tasa-arvoa ja nykyaikaa yleensäkin. Samoin on ymmärrettävää, että suvun jatkumisen takia on naitettava kaksi ihmistä yhteen, jotta he voivat perustaa "perheen" (lue: hankkia niin monta lasta kuin mahdollista, sillä todennäköisesti heistä vain pari jää henkiin). 

Mutta miksi lapsiavioliitot hyväksytään ja leimataan samalla tabuiksi, joista ei puhuta? Häpeävätkö muslimit kuitenkin pienten ja viattomien lasten naittamista aikuisille miehille, vaikka asia olisi miten hyväksytty Koraanissa? 

Itse olen vakaasti sitä mieltä, että lapsiavioliitot ovat hirveitä eikä kenenkään tytön tulisi joutua naitetuksi itseään jopa neljäkymmentä vuotta vanhemmalle, tuntemattomalle (!) miehelle. Millainen aikuinen tästä nuoresta tytöstä kasvaa? Saako hän elää hyvän elämän? Varsinkin jälkimmäisen uskoisi olevan jokaisen ihmisen perusoikeus.

Jos hän olisi lapsesi, antaisitko hänen mennä naimisiin
a) tässä iässä, b) keski-ikäisen, hakkaavan miehen kanssa?

... vai antaisitko hänelle lapsuuden, jonka hän ansaitsee?

Loppuun vielä kappale, joka muistui mieleeni tätä kirjoittaessa. Aiheesta poikkeava, mutta silti.


2 kommenttia:

  1. Hei miksi en oo tienny, että sulla on tällainenki blogi! Pikaselailun jälkeen sisältö vaikuttaa hyvinki mielenkiintoselta!

    VastaaPoista
  2. Ehkä sen takia, että tää on ihan fresh ;D Meidän uskonnon ykköskurssilla oli vaihtoehtona tehdä jotain koulun ulkopuolista kurssityötä, joista yksi vaihtoehto oli uskontoblogi ja senhän mä sitten pykäsin pystyyn. Vähän täällä on tekstiä, kun en oikein vielä keksi (omien kriteerieni mukaan) hyvää aihetta. Enkä tosiaan ole kauheesti huudellut asiaa tuolla toisessa blogissa, oikeestaan en ollenkaan :D

    VastaaPoista