sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Uskonto - mitä se on?

Tiistaina 10.4. aloitimme viimeisen eli viidennen jakson Uudenkaupungin lukiossa, ja omalle kohdalleni se tarkoitti uskonnon ykköskurssin läpikäymistä tämän huhti-toukokuun aikana. Kurssin alussa opettaja esitti meille erilaisia mahdollisuuksia suorittaa kurssia itsenäisesti ja omalla tavallamme, ja yksi niistä vaihtoehdoista oli blogin - oppimispäiväkirjan, kantaaottavan blogin tai uutisikkunan kaltaisen blogin - pitäminen. Kuten arvata saattaa, kolme vuotta omaa blogia pitäneelle ihmiselle ei ollut vaikea pala päättää, mitä ryhtyä tekemään!



Ensimmäisellä tuplatunnilla pohdimme ryhmissä sitä, mitä uskonto oikeasti on ja miten sen selittäisimme jollekin, joka olisi kenties joltain toiselta planeetalta ja joka ei olisi ikinä kuullutkaan sanaa uskonto. Homma osoittautui yllättävän vaikeaksi, sillä sanat uskonto, usko, uskominen vilahtelivat lähes poikkeuksetta jokaisen ryhmän vastauksissa. 

Oma määritelmäni uskonnolle alkaa uskosta ja itsestä. Siitä, mitä ihminen on ja mitä hän haluaa. Kun tietää mitä haluaa, oppii tietämään miten haluamansa saavuttaa ja sitten tekee vaaditut asiat päästäkseen perille eli tavoitteeseen. Nyt hoxhox, toiselta planeetalta kotoisin oleva muukalainen - tunnistatko tämän tilanteen? Sinulla on paperi, kirjoita siihen ylös unelmasi. Suunnittele päässäsi reitti perille. Tiedosta, että pystyt siihen. Sano: "Minä pystyn tähän". Juuri noin.

Huomasitko? Uskoit juuri itseesi.

Uskon määritteleminen on vielä helppoa, mutta uskonnon määritteleminen ilman pidempää esivalmistelua on hankalaa. Jos pystyt tiedostamaan tunteen, joka sisälläsi on kun uskot itseesi, olet oikeilla jäljillä uskonnon suhteen. Erotus on ehkä siinä, että uskonnon usko on hieman abstraktimpi asia kuin jonkun materialistisen tai esimerkiksi työelämään liittyvän tavoitteen saavuttamiseen uskominen. Uskonto on pysyvä tila, jonkinlainen flow, joka elää sisällä ihmisessä ja määrittelee, millaisia valintoja ihminen tekee elämässään ja minkälaiset arvot hänellä on. Uskonto on sitä, että uskoo johonkin, jota ei voi nähdä eikä kuulla, mutta jonka voi tuntea ja josta voi mielessään muokata sellaisen, jota haluaakin uskoa. Esimerkiksi Jeesus, Jumalan Poika, on jostain kumman syystä esiintynyt vaaleaihoisena meidän Eurooppalaisten tarinoissa, kun taas etelämpänä hänellä on tumma iho. Kumpaa rotua se Jeesus olikaan? 

Eurooppalainen käsitys Jeesuksesta.

Jokainen määrittelee itse uskonsa ja sen, mihin uskoo, miten uskoo, milloin uskoo ja ennen kaikkea uskooko ollenkaan. Uskonto on tuntematon, näkymätön tuki arjen keskellä, joka osaa vaihtaa muotoa ja kävellä vetten päällä. Sen päämäärä on luoda turvaa ympärilleen, kehottaa ja kieltää tekemästä jotakin, pistää ihmiset kenties ajattelemaan ja toisaalta aiheuttaa hämmennystä kun sekaan eksyy joku toinen, joka ei usko tai uskoo eri tavalla tai eri asiaan. Uskonto on muuttuja, ei vakio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti